Västra Gotlandsbassängen

Rädda en bit av Östersjön!

Välj det område du vill ha på kartan, eller låt maskinen lotta ut en bit åt dig och gör en snabbdonation. Scrolla och zooma på kartan och klicka på den punkt där du vill att din donation ska synas. Genom att klicka på de punkter som syns på kartan kan du se vilka donationer andra personer gjort.

Gör snabbdonation
Anvisningar
Donationsintäkter
730 €
Antal donationer
23st.
Alger som avlägsnats
3650kg
Den största donationen
100 €

Västra Gotlandsbassängen

Västra Gotlandsbassängen ligger väster om Gotland. I norr och väster ramas området in av det svenska fastlandet och söderut av Öland. På det här området, mellan Sverige och Litauen, ligger också Östersjöns djupaste punkt, Landsortsdjupet på 459 m.

Vattnet i djupen är tungt och salt och det byts ut långsamt på grund av skiktningarna i havet. Den enda förbindelsen mellan Östersjön och Nordsjön är de smala, grunda sunden i Danmark, och vattenutbytet via dem sker mycket långsamt. Enligt beräkningar tar det teoretiskt sett 30 år för vattnet i Östersjön att bytas ut. På grund av övergödningen lider djupen i Östersjön av ständig syrebrist, och det förekommer stora döda och syrefria bottenområden.

Syreförhållandena i de syrefattiga djupen kan tidvis förbättras, när stora mängder salthaltigt och syrerikt vatten kommer åt att strömma in genom sunden. Det krävs väldigt speciella väderleksförhållanden för att de här saltvatteninbrotten ska uppstå, och det sker bara någon gång per årtionde.

Info

Den här webbplatsen visar på ett symboliskt sätt hur John Nurminens Stiftelse jobbar för att rena Östersjön via projektet Ett rent Östersjön. När man får bort näringsämnen ur havet sträcker sig effekterna naturligtvis över hela Östersjön, och din donation kan inte nödvändigtvis riktas till att förbättra vattenkvaliteten på exakt det område som du valt ut. Men vi kan lova att vi använder intäkterna så effektivt som möjligt och till sådana åtgärder som gör största möjliga nytta för miljön. Via infobalken på hemsidan kan du följa med hur också en lite donation har effekt på mängden alger i Östersjön.

Mer om våra projekt

Andra stödalternativ

Om du inte tänder på idén att ”lösa in” en egen bit av Östersjön lönar det sig att bekanta sig med våra andra alternativ. Du kan till exempel anmäla dig som månadsdonator, göra en engångsdonation eller donera dina födelsedagspresenter till Östersjön. Dessutom kan du i din egen vardag göra val som är positiva för Östersjön, både hemma, på stugan och när du åker båt. Här har vi samlat tips för smarta val i vardagen.

Donationssätt

Dela sidan