Södra Gotlandsbassängen

Rädda en bit av Östersjön!

Välj det område du vill ha på kartan, eller låt maskinen lotta ut en bit åt dig och gör en snabbdonation. Scrolla och zooma på kartan och klicka på den punkt där du vill att din donation ska synas. Genom att klicka på de punkter som syns på kartan kan du se vilka donationer andra personer gjort.

Gör snabbdonation
Anvisningar
Donationsintäkter
2828 €
Antal donationer
43st.
Alger som avlägsnats
14140kg
Den största donationen
1190 €

Södra Gotlandsbassängen

Södra Gotlandsbassängen (Arkonabassängen) täcker de södra delarna av Östersjön från de danska sunden till södra Sverige och Litauens kust.

I närheten av de danska sunden är vattnet saltare än norrut i Östersjön och där trivs också sjöstjärnor, krabbor och många andra djur från oceanerna, som inte klarar sig i de kalla och saltfattiga havsområdena i norr. I de södra delarna av Östersjön bor också den enda regelbundet förekommande valarten i Östersjön, tumlaren.

När omständigheterna är gynnsamma täcks de grunda sandbottnarna av ängar av bandtång. Typiskt för de sydliga stränderna är grunda laguner som skiljs åt från havet av tunna sandbankar, varav den största är det 100 km långa Kuriska näset utanför Litauen och Kaliningrad.

I södra Östersjön ligger Polen som är Östersjöns folkrikaste land – där bor närmare 40 miljoner människor, vilket är hälften av den totala befolkningen på Östersjöns avrinningsområde. Därför har Polen en avgörande betydelse för hur Östersjön mår. Från Polen mynnar två stora floder ut i Östersjön – Wisla och Oder – som för med sig stora mängder näringsämnen från lantbruk och städer. I de projekt som John Nurminens Stiftelse genomfört har näringsutsläppen i Polen minskats bland annat genom att effektivera reningen av avloppsvatten i Warszawa, Gdansk och Szczecinin.

Info

Den här webbplatsen visar på ett symboliskt sätt hur John Nurminens Stiftelse jobbar för att rena Östersjön via projektet Ett rent Östersjön. När man får bort näringsämnen ur havet sträcker sig effekterna naturligtvis över hela Östersjön, och din donation kan inte nödvändigtvis riktas till att förbättra vattenkvaliteten på exakt det område som du valt ut. Men vi kan lova att vi använder intäkterna så effektivt som möjligt och till sådana åtgärder som gör största möjliga nytta för miljön. Via infobalken på hemsidan kan du följa med hur också en lite donation har effekt på mängden alger i Östersjön.

Mer om våra projekt

Andra stödalternativ

Om du inte tänder på idén att ”lösa in” en egen bit av Östersjön lönar det sig att bekanta sig med våra andra alternativ. Du kan till exempel anmäla dig som månadsdonator, göra en engångsdonation eller donera dina födelsedagspresenter till Östersjön. Dessutom kan du i din egen vardag göra val som är positiva för Östersjön, både hemma, på stugan och när du åker båt. Här har vi samlat tips för smarta val i vardagen.

Donationssätt

Dela sidan