Skärgårdshavet och Ålands hav

Rädda en bit av Östersjön!

Välj det område du vill ha på kartan, eller låt maskinen lotta ut en bit åt dig och gör en snabbdonation. Scrolla och zooma på kartan och klicka på den punkt där du vill att din donation ska synas. Genom att klicka på de punkter som syns på kartan kan du se vilka donationer andra personer gjort.

Gör snabbdonation
Anvisningar
Donationsintäkter
107177 €
Antal donationer
1500st.
Alger som avlägsnats
535885kg
Den största donationen
3303 €

Skärgårdshavet och Ålands hav

Skärgårdshavet och Ålands hav ramas in av den finländska sydvästkusten och på västra sidan av den svenska kusten. Skärgårdshavet är ett grunt havsområde med ett medeldjup på enbart 23 meter.

I Skärgårdshavet finns mera öar än på något annat håll i Europa. Naturen är väldigt variationsrik och innehåller allt från kala klipphällar till lummiga lundar och väl omhändertagna kulturlandskap.

Tack vare variationerna i terrängen är Skärgårdshavet rikt på olika sorters miljöer också under vatten, och den maritima naturen uppvisar en stor rikedom. Eftersom Skärgårdshavet är så grunt och bottnen är så labyrintaktig, så byts vattnet inte ut så ofta. Alltför stor näringsbelastning har dessutom gjort att Skärgårdshavet är övergött. De stora floderna i Egentliga Finland, såsom Pemarån, Aura å, Paimionjoki och Halikonjoki, mynnar ut i Skärgårdshavet och lantbruket längs åarna är en av de mest betydande orsakerna till belastningen av Östersjön. John Nurminens Stiftelse förverkligar ett projekt i Skärgårdshavet som går ut på att återanvända näringsämnen från havet genom att fiska upp mörtfiskar. Skärgårdshavet är en verklig pärla vid den finländska kusten, och ett av de havsområden vars välmående vi mest kan påverka själva.

Info

Den här webbplatsen visar på ett symboliskt sätt hur John Nurminens Stiftelse jobbar för att rena Östersjön via projektet Ett rent Östersjön. När man får bort näringsämnen ur havet sträcker sig effekterna naturligtvis över hela Östersjön, och din donation kan inte nödvändigtvis riktas till att förbättra vattenkvaliteten på exakt det område som du valt ut. Men vi kan lova att vi använder intäkterna så effektivt som möjligt och till sådana åtgärder som gör största möjliga nytta för miljön. Via infobalken på hemsidan kan du följa med hur också en lite donation har effekt på mängden alger i Östersjön.

Mer om våra projekt

Andra stödalternativ

Om du inte tänder på idén att ”lösa in” en egen bit av Östersjön lönar det sig att bekanta sig med våra andra alternativ. Du kan till exempel anmäla dig som månadsdonator, göra en engångsdonation eller donera dina födelsedagspresenter till Östersjön. Dessutom kan du i din egen vardag göra val som är positiva för Östersjön, både hemma, på stugan och när du åker båt. Här har vi samlat tips för smarta val i vardagen.

Donationssätt

Dela sidan