Bottenhavet

Rädda en bit av Östersjön!

Välj det område du vill ha på kartan, eller låt maskinen lotta ut en bit åt dig och gör en snabbdonation. Scrolla och zooma på kartan och klicka på den punkt där du vill att din donation ska synas. Genom att klicka på de punkter som syns på kartan kan du se vilka donationer andra personer gjort.

Gör snabbdonation
Anvisningar
Donationsintäkter
17877 €
Antal donationer
257st.
Alger som avlägsnats
89385kg
Den största donationen
2800 €

Bottenhavet

Bottenhavet börjar norr om Ålands hav och sträcker sig upp till Kvarken, som är det smalaste stället i Östersjön, bara 70-80 kilometer. Landhöjningen i Kvarken är Finlands första världsnaturarv på Unescos världsarvslista. Landhöjningen påverkar fortfarande Kvarken så att området hela tiden blir smalare och grundare, och man uppskattar att havsförbindelsen kommer att försvinna helt och hållet om ett par tusen år. Bottenhavets djupaste ställe på 300 meter finns nära den svenska kusten.

En undervattensavsats skiljer Bottenhavet från den egentliga Östersjöbassängen. Näringsbelastningen i Bottenhavet är mindre än i Finska viken och den egentliga Östersjön, och med Östersjömått mätt är vattnet fortfarande tämligen rent. Också skiktindelningen i vattnet är svagare än i den egentliga Östersjön och i Finska viken, och bottnarna är fortfarande i rätt så bra skick. Blåstången som är en av nyckelarterna i Östersjöns maritima miljö förekommer rikligt i hela Bottenhavet. Blåstången är en bra mätare på hur vattnet mår, eftersom arten kräver tillräckligt klart vatten för att bilda stora blåstångsstånd. Blåstångsskogarna är en viktig levnadsmiljö för många smådjur och fiskyngel, och de fungerar också som en viktig lekplats för många fiskar.

Artbeståndet i Bottenhavet liknar artbeståndet i Skärgårdshavet. Det är först norr om Kvarken i Bottenviken som salthalten börjar bli så låg att många havsarter inte längre klarar sig.

Info

Den här webbplatsen visar på ett symboliskt sätt hur John Nurminens Stiftelse jobbar för att rena Östersjön via projektet Ett rent Östersjön. När man får bort näringsämnen ur havet sträcker sig effekterna naturligtvis över hela Östersjön, och din donation kan inte nödvändigtvis riktas till att förbättra vattenkvaliteten på exakt det område som du valt ut. Men vi kan lova att vi använder intäkterna så effektivt som möjligt och till sådana åtgärder som gör största möjliga nytta för miljön. Via infobalken på hemsidan kan du följa med hur också en lite donation har effekt på mängden alger i Östersjön.

Mer om våra projekt

Andra stödalternativ

Om du inte tänder på idén att ”lösa in” en egen bit av Östersjön lönar det sig att bekanta sig med våra andra alternativ. Du kan till exempel anmäla dig som månadsdonator, göra en engångsdonation eller donera dina födelsedagspresenter till Östersjön. Dessutom kan du i din egen vardag göra val som är positiva för Östersjön, både hemma, på stugan och när du åker båt. Här har vi samlat tips för smarta val i vardagen.

Donationssätt

Dela sidan