Rigabukten

Rädda en bit av Östersjön!

Välj det område du vill ha på kartan, eller låt maskinen lotta ut en bit åt dig och gör en snabbdonation. Scrolla och zooma på kartan och klicka på den punkt där du vill att din donation ska synas. Genom att klicka på de punkter som syns på kartan kan du se vilka donationer andra personer gjort.

Gör snabbdonation
Anvisningar
Donationsintäkter
984 €
Antal donationer
22st.
Alger som avlägsnats
4920kg
Den största donationen
100 €

Rigabukten

Rigabukten ligger mellan Estland och Lettland, och den skiljs åt från resten av Östersjön genom ön Saarenmaa.

Efter Finska viken och Bottenviken är Rigabukten den tredje största viken i Östersjön. Trots att området ligger precis invid den centrala bassängen i Östersjön, så är det en aning isolerat på grund av att det åtskiljs av många öar. Salthalten i området varierar; i närheten av mynningarna av de stora floderna Pärnu och Daugava är vattnet nästan sött, medan salthalten ökar närmare den egentliga Östersjön. De stora floderna gör också vattnet grumligt och i Rigabukten förekommer växtlighet som djupast på 11 meters djup.

Den grunda Rigabukten har ett rikt fiskliv. På grund av isolationen lider området mer av övergödningens följer, såsom algblomningar, än vad öppnare strandområden gör. I de projekt som John Nurminens Stiftelse har förverkligat i området har man effektiverat reningen av avloppsvattnet i Riga samt i andra mindre baltiska städer. Som bäst planeras också ett nytt projekt kallat BEST, som koncentrerar sig på att minska industriutsläpp och utsläpp av skadliga ämnen framförallt i Polen och de baltiska länderna, men också i Finland och Sverige.

Info

Den här webbplatsen visar på ett symboliskt sätt hur John Nurminens Stiftelse jobbar för att rena Östersjön via projektet Ett rent Östersjön. När man får bort näringsämnen ur havet sträcker sig effekterna naturligtvis över hela Östersjön, och din donation kan inte nödvändigtvis riktas till att förbättra vattenkvaliteten på exakt det område som du valt ut. Men vi kan lova att vi använder intäkterna så effektivt som möjligt och till sådana åtgärder som gör största möjliga nytta för miljön. Via infobalken på hemsidan kan du följa med hur också en lite donation har effekt på mängden alger i Östersjön.

Mer om våra projekt

Andra stödalternativ

Om du inte tänder på idén att ”lösa in” en egen bit av Östersjön lönar det sig att bekanta sig med våra andra alternativ. Du kan till exempel anmäla dig som månadsdonator, göra en engångsdonation eller donera dina födelsedagspresenter till Östersjön. Dessutom kan du i din egen vardag göra val som är positiva för Östersjön, både hemma, på stugan och när du åker båt. Här har vi samlat tips för smarta val i vardagen.

Donationssätt

Dela sidan