Östra Gotlandsbassängen

Rädda en bit av Östersjön!

Välj det område du vill ha på kartan, eller låt maskinen lotta ut en bit åt dig och gör en snabbdonation. Scrolla och zooma på kartan och klicka på den punkt där du vill att din donation ska synas. Genom att klicka på de punkter som syns på kartan kan du se vilka donationer andra personer gjort.

Gör snabbdonation
Anvisningar
Donationsintäkter
1706 €
Antal donationer
41st.
Alger som avlägsnats
8530kg
Den största donationen
100 €

Östra Gotlandsbassängen

Östra Gotlandsbassängen täcker huvudbassängen i Östersjön, från Gotland till den baltiska kusten och Rigabukten. Det djupaste stället i området är Gotlandsdjupet på 249 m. Gotland som ligger utanför Sveriges östkust är Östersjöns största ö, och den är känd för sina många djup, sina kalkstenstränder och sjöfågelkolonier.

Östersjöns södra skärgård har betydligt jämnare strand- och bottenformationer jämfört med de klippiga och steniga stränderna i de norra delarna. Stora delar av den baltiska kusten består av låglänta och öppna landskap där det öppna havet kommer emot genast vid strandlinjen.

Östersjöns huvudbassäng tar emot näringsbelastning från ett stort område, och de årliga algblomningarna kan ses till och med från satellitbilder. Genom att minska näringsbelastningen från land kan man också minska algblomningen. Östersjöns huvudbassäng är i direkt kontakt med Finska viken, och därför påverkar förändringar i huvudbassängen också direkt tillståndet i Finska viken.

Info

Den här webbplatsen visar på ett symboliskt sätt hur John Nurminens Stiftelse jobbar för att rena Östersjön via projektet Ett rent Östersjön. När man får bort näringsämnen ur havet sträcker sig effekterna naturligtvis över hela Östersjön, och din donation kan inte nödvändigtvis riktas till att förbättra vattenkvaliteten på exakt det område som du valt ut. Men vi kan lova att vi använder intäkterna så effektivt som möjligt och till sådana åtgärder som gör största möjliga nytta för miljön. Via infobalken på hemsidan kan du följa med hur också en lite donation har effekt på mängden alger i Östersjön.

Mer om våra projekt

Andra stödalternativ

Om du inte tänder på idén att ”lösa in” en egen bit av Östersjön lönar det sig att bekanta sig med våra andra alternativ. Du kan till exempel anmäla dig som månadsdonator, göra en engångsdonation eller donera dina födelsedagspresenter till Östersjön. Dessutom kan du i din egen vardag göra val som är positiva för Östersjön, både hemma, på stugan och när du åker båt. Här har vi samlat tips för smarta val i vardagen.

Donationssätt

Dela sidan