Suomenlahti

Pelasta pala Itämerta!

Valitse haluamasi alue kartalta tai lunasta koneen sinulle arpoma pala pikalahjoituksena. Vieritä ja zoomaa karttaa ja napsauta piste kohtaan, jossa haluat lahjoituksesi näkyvän. Napsauttamalla kartalla näkyviä pisteitä näet muiden tekemät lahjoitukset.

Tee pikalahjoitus
Ohjeet
Lahjoitusten tuotto
173217 €
Lahjoituksia tehty
1880kpl
Levää poistettu
866085kg
Suurin lahjoitus
5000 €

Suomenlahti

Suomenlahti on Itämeren itäisin osa. Suomenlahteen virtaa lukuisten jokien tuomana paljon makeaa vettä. Joista suurimmat, Neva, Kymijoki, Narva ja Luga, laskevat Suomenlahden itäosiin, ja itäisellä Suomenlahdella merivesi onkin hyvin vähäsuolaista, ja Suomenlahden pohjukassa Pietarin edustalla lähes makeaa.

Suomenlahti on pitkään kärsinyt liian ravinnekuormituksen aiheuttamasta rehevöitymisestä, ja Suomenlahden ympärysmaiden välisen yhteistyön voimin vedenlaatua Suomenlahdella on pyritty parantamaan aina 1990-luvulta alkaen. John Nurmisen Säätiön ja Pietarin vesilaitoksen yhteishankkeessa fosforinpoistoa on tehostettu kaupungin suurimmilla, ja myös koko Itämeren alueen suurimmilla, jätevedenpuhdistamoilla vuosina 2005-2011. Näillä puhdistamoilla miljoonakaupungin asukkaiden ja teollisuuden jätevedet käsitellään nykyisin jopa EU-standardeja paremmin.

Suomenlahden ravinnekuormituksen pieneneminen näkyy muun muassa veden kirkastumisena ja sinileväkukintojen vähenemisenä, erityisesti Itäisellä Suomenlahdella. Työtä ravinnepäästöjen vähentämiseksi on kuitenkin vielä jatkettava. Suomenlahti on myös yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä merialueista: Suomenlahdella kulkee muun liikenteen lisäksi jopa 25 öljytankkeria päivittäin.

Lahjoita

Valitse kartalta haluamasi paikka ja tee lahjoitus. Jo 10 eurolla autat meitä parantamaan Itämeren tilaa ja poistamaan 50 kg levää.

Lahjoita

Reitti

Veneilijä, varustamo tai saaristoristeilijä, merkitse oma reittisi kartallemme ja tavoita vesilläliikkujat.

Lue lisää

Tiimi

Perusta oma Itämeren suojelutiimi ja haasta kaverisi mukaan kerryttämään tiimisi pottia. Tiimin voit luoda myös merkkipäiväkeräystä varten.

Lue lisää

Poiju

Merkitse oma organisaatiosi kartalle, hanki lisänäkyvyyttä ja kutsu samalla muita mukaan Itämeren suojeluun

Lue lisää

Tietoa sivustosta

Tämä sivusto osoittaa symbolisesti, miten John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeilla puhdistetaan Itämerta. Ravinnepäästöjen vähentämisen vaikutukset ulottuvat koko Itämeren alueelle, eikä tekemääsi lahjoitusta voida kohdistaa juuri merkitsemäsi paikan veden laadun parantamiseen. Sen sijaan lupaamme, että käytämme varat mahdollisimman tehokkaasti siellä, missä on mahdollista saada aikaan suurin positiivinen ympäristövaikutus. Etusivun infopalkissa voit seurata pienenkin lahjoituksen vaikutusta sinilevän määrään Itämerellä.

Lisää hankkeistamme

Muut tukivaihtoehdot

Mikäli oman palan ”lunastaminen” ei tunnu sinulle sopivalta tavalta olla mukana suojelemassa Itämerta, käy tutustumassa muihin vaihtoehtoihin! Voit esimerkiksi ryhtyä kuukausilahjoittajaksi, tehdä kertalahjoituksen tai lahjoittaa syntymäpäivälahjasi Itämerelle. Voit myös omassa arjessasi tehdä Itämeren kannalta hyviä valintoja niin kotona, mökkeillessä kuin veneillessäkin. Lue vinkit arjen valintoihin täältä.

Lahjoitustavat

Jaa tämä sivu