Suomenlahti

Pelasta pala Itämerta!

Valitse haluamasi alue kartalta tai lunasta koneen sinulle arpoma pala pikalahjoituksena. Vieritä ja zoomaa karttaa ja napsauta piste kohtaan, jossa haluat lahjoituksesi näkyvän. Napsauttamalla kartalla näkyviä pisteitä näet muiden tekemät lahjoitukset.

Tee pikalahjoitus
Ohjeet

Suomenlahti

Suomenlahti on Itämeren itäisin osa. Suomenlahteen virtaa lukuisten jokien tuomana paljon makeaa vettä. Joista suurimmat, Neva, Kymijoki, Narva ja Luga, laskevat Suomenlahden itäosiin, ja itäisellä Suomenlahdella merivesi onkin hyvin vähäsuolaista, ja Suomenlahden pohjukassa Pietarin edustalla lähes makeaa.

Suomenlahti on pitkään kärsinyt liian ravinnekuormituksen aiheuttamasta rehevöitymisestä, ja Suomenlahden ympärysmaiden välisen yhteistyön voimin vedenlaatua Suomenlahdella on pyritty parantamaan aina 1990-luvulta alkaen. John Nurmisen Säätiön ja Pietarin vesilaitoksen yhteishankkeessa fosforinpoistoa on tehostettu kaupungin suurimmilla, ja myös koko Itämeren alueen suurimmilla, jätevedenpuhdistamoilla vuosina 2005-2011. Näillä puhdistamoilla miljoonakaupungin asukkaiden ja teollisuuden jätevedet käsitellään nykyisin jopa EU-standardeja paremmin.

Suomenlahden ravinnekuormituksen pieneneminen näkyy muun muassa veden kirkastumisena ja sinileväkukintojen vähenemisenä, erityisesti Itäisellä Suomenlahdella. Työtä ravinnepäästöjen vähentämiseksi on kuitenkin vielä jatkettava. Suomenlahti on myös yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä merialueista: Suomenlahdella kulkee muun liikenteen lisäksi jopa 25 öljytankkeria päivittäin.

Lahjoita

Valitse kartalta haluamasi paikka ja tee lahjoitus. Toteutamme avullasi konkreettisia Itämeren suojelutoimia sekä varmistamme, että meren tarinat välittyvät eteenpäin jälkipolville.

Lahjoita

Tiimi

Perusta oma Itämeri-tiimi ja haasta muut mukaan kerryttämään tiimisi lahjoituspottia. Tiimin voi luoda vaikkapa merkkipäiväkeräystä tai yrityslahjoitusta varten.

Lue lisää

Tietoa sivustosta

Tämä sivusto osoittaa symbolisesti, miten John Nurmisen Säätiön työn avulla suojellaan Itämerta ja sen kulttuuriperintöä. Ravinnepäästöjen vähentämisen vaikutukset ulottuvat koko Itämeren alueelle, eikä tekemääsi lahjoitusta voida kohdistaa vain merkitsemäsi paikan veden laadun parantamiseen. Kulttuuriperintötyömme kattaa myös koko Itämeren alueen. Haluamme levittää sanaa Itämeren ainutlaatuisuudesta ja sen historiasta mahdollisimman laajalle, jotta ihmiset oppivat arvostamaan ja suojelemaan rakasta mertamme.

Sen sijaan lupaamme, että työtämme ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. Olemme riippumaton: työtämme ohjaa vain ja ainoastaan Itämeren etu.

Lisää säätiön työstä

Muut tukivaihtoehdot

Mikäli oman palan lunastaminen ei tunnu sinulle sopivalta tavalta olla mukana suojelemassa Itämerta ja sen kulttuuriperintöä, käy tutustumassa muihin vaihtoehtoihin! Voit esimerkiksi ryhtyä kuukausilahjoittajaksi, tehdä kertalahjoituksen tai lahjoittaa syntymäpäivälahjasi Itämerelle.

Jokainen meistä voi auttaa Itämerta myös tekemällä fiksuja arjen kulutusvalintoja ja tekoja. Tutustu Itämeren suojeluvinkkeihin täällä.

Lahjoitustavat

Jaa tämä sivu