Selkämeri

Pelasta pala Itämerta!

Valitse haluamasi alue kartalta tai lunasta koneen sinulle arpoma pala pikalahjoituksena. Vieritä ja zoomaa karttaa ja napsauta piste kohtaan, jossa haluat lahjoituksesi näkyvän. Napsauttamalla kartalla näkyviä pisteitä näet muiden tekemät lahjoitukset.

Tee pikalahjoitus
Ohjeet
Lahjoitusten tuotto
17877 €
Lahjoituksia tehty
257kpl
Levää poistettu
89385kg
Suurin lahjoitus
2800 €

Selkämeri

Selkämeri alkaa Ahvenanmeren pohjoispuolelta ja jatkuu Merenkurkkuun, joka on Pohjanlahden kapein osa, vain 70-80 kilometrin levyinen. Merenkurkun maankohoamisrannikko on Suomen ensimmäinen luonnonperintökohde Unescon maailmanperintöluettelossa.  Maankohoaminen kaventaa ja madaltaa Merenkurkkua yhä edelleen, ja parin tuhannen vuoden kuluttua meriyhteyden on arvioitu katoavan kokonaan. Selkämeren syvin kohta on lähes 300 metriä ja se sijaitsee lähellä Ruotsin rannikkoa.

Merenalainen kynnys erottaa Pohjanlahden varsinaisesta Itämeren altaasta. Selkämeren ravinnekuormitus on pienempi kuin Suomenlahdella tai varsinaisella Itämerellä ja vesi onkin Itämeren mittakaavassa vielä varsin puhdasta. Myös veden kerrostuneisuus on heikompaa kuin varsinaisella Itämerellä tai Suomenlahdella, ja pohja-alueet ovat verrattain hyvässä kunnossa. Rakkolevä, yksi Itämeren vedenalaisen ympäristön avainlajeista, esiintyy runsaana koko Selkämeren alueella. Rakkolevä on myös hyvinvoivan vesiluonnon tunnuslaji, sillä yksi tuuheiden rakkolevämetsien muodostumisen edellytyksistä on riittävän kirkas vesi. Vedenalaiset rakkolevämetsät ovat tärkeä elinympäristö useille Itämeren pikkueläimille ja kalanpoikasille sekä toimivat monien kalojen tärkeinä kutualueina.

Selkämeren lajisto on samankaltainen kuin Saaristomerellä, ja veden suolapitoisuus alkaa laskea mereisille lajeille liian alhaiseksi vasta Merenkurkun pohjoispuolella, Perämerellä.

Lahjoita

Valitse kartalta haluamasi paikka ja tee lahjoitus. Jo 10 eurolla autat meitä parantamaan Itämeren tilaa ja poistamaan 50 kg levää.

Lahjoita

Poiju

Merkitse oma organisaatiosi kartalle, hanki lisänäkyvyyttä ja kutsu samalla muita mukaan Itämeren suojeluun.

Lue lisää

Reitti

Veneilijä, varustamo tai saaristoristeilijä, merkitse oma reittisi kartallemme ja tavoita vesilläliikkujat.

Lue lisää

Tiimi

Perusta oma Itämeren suojelutiimi ja haasta kaverisi mukaan kerryttämään tiimisi pottia. Tiimin voit luoda myös merkkipäiväkeräystä varten.

Lue lisää

Tietoa sivustosta

Tämä sivusto osoittaa symbolisesti, miten John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeilla puhdistetaan Itämerta. Ravinnepäästöjen vähentämisen vaikutukset ulottuvat koko Itämeren alueelle, eikä tekemääsi lahjoitusta voida kohdistaa juuri merkitsemäsi paikan veden laadun parantamiseen. Sen sijaan lupaamme, että käytämme varat mahdollisimman tehokkaasti siellä, missä on mahdollista saada aikaan suurin positiivinen ympäristövaikutus. Etusivun infopalkissa voit seurata pienenkin lahjoituksen vaikutusta sinilevän määrään Itämerellä.

Lisää hankkeistamme

Muut tukivaihtoehdot

Mikäli oman palan ”lunastaminen” ei tunnu sinulle sopivalta tavalta olla mukana suojelemassa Itämerta, käy tutustumassa muihin vaihtoehtoihin! Voit esimerkiksi ryhtyä kuukausilahjoittajaksi, tehdä kertalahjoituksen tai lahjoittaa syntymäpäivälahjasi Itämerelle. Voit myös omassa arjessasi tehdä Itämeren kannalta hyviä valintoja niin kotona, mökkeillessä kuin veneillessäkin. Lue vinkit arjen valintoihin täältä.

Lahjoitustavat

Jaa tämä sivu