Selkämeri

Pelasta pala Itämerta!

Valitse haluamasi alue kartalta tai lunasta koneen sinulle arpoma pala pikalahjoituksena. Vieritä ja zoomaa karttaa ja napsauta piste kohtaan, jossa haluat lahjoituksesi näkyvän. Napsauttamalla kartalla näkyviä pisteitä näet muiden tekemät lahjoitukset.

Tee pikalahjoitus
Ohjeet

Selkämeri

Selkämeri alkaa Ahvenanmeren pohjoispuolelta ja jatkuu Merenkurkkuun, joka on Pohjanlahden kapein osa, vain 70-80 kilometrin levyinen. Merenkurkun maankohoamisrannikko on Suomen ensimmäinen luonnonperintökohde Unescon maailmanperintöluettelossa.  Maankohoaminen kaventaa ja madaltaa Merenkurkkua yhä edelleen, ja parin tuhannen vuoden kuluttua meriyhteyden on arvioitu katoavan kokonaan. Selkämeren syvin kohta on lähes 300 metriä ja se sijaitsee lähellä Ruotsin rannikkoa.

Merenalainen kynnys erottaa Pohjanlahden varsinaisesta Itämeren altaasta. Selkämeren ravinnekuormitus on pienempi kuin Suomenlahdella tai varsinaisella Itämerellä ja vesi onkin Itämeren mittakaavassa vielä varsin puhdasta. Myös veden kerrostuneisuus on heikompaa kuin varsinaisella Itämerellä tai Suomenlahdella, ja pohja-alueet ovat verrattain hyvässä kunnossa. Rakkolevä, yksi Itämeren vedenalaisen ympäristön avainlajeista, esiintyy runsaana koko Selkämeren alueella. Rakkolevä on myös hyvinvoivan vesiluonnon tunnuslaji, sillä yksi tuuheiden rakkolevämetsien muodostumisen edellytyksistä on riittävän kirkas vesi. Vedenalaiset rakkolevämetsät ovat tärkeä elinympäristö useille Itämeren pikkueläimille ja kalanpoikasille sekä toimivat monien kalojen tärkeinä kutualueina.

Selkämeren lajisto on samankaltainen kuin Saaristomerellä, ja veden suolapitoisuus alkaa laskea mereisille lajeille liian alhaiseksi vasta Merenkurkun pohjoispuolella, Perämerellä.

Lahjoita

Valitse kartalta haluamasi paikka ja tee lahjoitus. Toteutamme avullasi konkreettisia Itämeren suojelutoimia sekä varmistamme, että meren tarinat välittyvät eteenpäin jälkipolville.

Lahjoita

Tiimi

Perusta oma Itämeri-tiimi ja haasta muut mukaan kerryttämään tiimisi lahjoituspottia. Tiimin voi luoda vaikkapa merkkipäiväkeräystä tai yrityslahjoitusta varten.

Lue lisää

Tietoa sivustosta

Tämä sivusto osoittaa symbolisesti, miten John Nurmisen Säätiön työn avulla suojellaan Itämerta ja sen kulttuuriperintöä. Ravinnepäästöjen vähentämisen vaikutukset ulottuvat koko Itämeren alueelle, eikä tekemääsi lahjoitusta voida kohdistaa vain merkitsemäsi paikan veden laadun parantamiseen. Kulttuuriperintötyömme kattaa myös koko Itämeren alueen. Haluamme levittää sanaa Itämeren ainutlaatuisuudesta ja sen historiasta mahdollisimman laajalle, jotta ihmiset oppivat arvostamaan ja suojelemaan rakasta mertamme.

Sen sijaan lupaamme, että työtämme ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. Olemme riippumaton: työtämme ohjaa vain ja ainoastaan Itämeren etu.

Lisää säätiön työstä

Muut tukivaihtoehdot

Mikäli oman palan lunastaminen ei tunnu sinulle sopivalta tavalta olla mukana suojelemassa Itämerta ja sen kulttuuriperintöä, käy tutustumassa muihin vaihtoehtoihin! Voit esimerkiksi ryhtyä kuukausilahjoittajaksi, tehdä kertalahjoituksen tai lahjoittaa syntymäpäivälahjasi Itämerelle.

Jokainen meistä voi auttaa Itämerta myös tekemällä fiksuja arjen kulutusvalintoja ja tekoja. Tutustu Itämeren suojeluvinkkeihin täällä.

Lahjoitustavat

Jaa tämä sivu