Saaristomeri ja Ahvenanmeri

Pelasta pala Itämerta!

Valitse haluamasi alue kartalta tai lunasta koneen sinulle arpoma pala pikalahjoituksena. Vieritä ja zoomaa karttaa ja napsauta piste kohtaan, jossa haluat lahjoituksesi näkyvän. Napsauttamalla kartalla näkyviä pisteitä näet muiden tekemät lahjoitukset.

Tee pikalahjoitus
Ohjeet

Saaristomeri ja Ahvenanmeri

Ahvenanmeri ja Saaristomeri rajoittuu idässä Suomen lounaisrannikkoon ja lännessä Ruotsin rannikkoon. Saaristomeri on matala merialue, sen keskisyvyys on ainoastaan 23 metriä.

Saaristomerellä on enemmän saaria kuin missään muualla Euroopassa, ja alueen luonto on hyvin monimuotoista vaihdellen karuista kallioluodoista reheviin rantalehtoihin ja hoidettuihin perinnemaisemiin.

Vaihtelevien maastonmuotojen myötä Saaristomeren alueella on paljon erilaisia elinympäristöjä myös veden alla, ja alueen vedenalainen luonto on monimuotoista. Veden vaihtuvuus on Saaristomerellä heikkoa mataluuden ja sokkeloisten pinnanmuotojen vuoksi. Liiallisen ravinnekuormituksen seurauksena Saaristomeri on rehevöitynyt. Jokivarsien maatalous on yksi merkittävistä Saaristomeren kuormittajista— Varsinais-Suomen suuret joet, Paimionjoki, Halikonjoki, Uskelanjoki ja Aurajoki, laskevat kaikki Saaristomereen. John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeessa Saaristomeren tilaa pyritään parantamaan poistamalla siitä merkittävä määrä ravinteita särkikalaa kalastamalla. Hanketoiminta tähtää samalla eettisen lähiruuan tuottamiseen ja sen suosion kasvattamiseen. 

Saaristomeri on Suomen rannikon helmi, jonka hyvinvointiin voimme eniten itse vaikuttaa.

Lahjoita

Valitse kartalta haluamasi paikka ja tee lahjoitus. Toteutamme avullasi konkreettisia Itämeren suojelutoimia sekä varmistamme, että meren tarinat välittyvät eteenpäin jälkipolville.

Lahjoita

Tiimi

Perusta oma Itämeri-tiimi ja haasta muut mukaan kerryttämään tiimisi lahjoituspottia. Tiimin voi luoda vaikkapa merkkipäiväkeräystä tai yrityslahjoitusta varten.

Lue lisää

Tietoa sivustosta

Tämä sivusto osoittaa symbolisesti, miten John Nurmisen Säätiön työn avulla suojellaan Itämerta ja sen kulttuuriperintöä. Ravinnepäästöjen vähentämisen vaikutukset ulottuvat koko Itämeren alueelle, eikä tekemääsi lahjoitusta voida kohdistaa vain merkitsemäsi paikan veden laadun parantamiseen. Kulttuuriperintötyömme kattaa myös koko Itämeren alueen. Haluamme levittää sanaa Itämeren ainutlaatuisuudesta ja sen historiasta mahdollisimman laajalle, jotta ihmiset oppivat arvostamaan ja suojelemaan rakasta mertamme.

Sen sijaan lupaamme, että työtämme ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. Olemme riippumaton: työtämme ohjaa vain ja ainoastaan Itämeren etu.

Lisää säätiön työstä

Muut tukivaihtoehdot

Mikäli oman palan lunastaminen ei tunnu sinulle sopivalta tavalta olla mukana suojelemassa Itämerta ja sen kulttuuriperintöä, käy tutustumassa muihin vaihtoehtoihin! Voit esimerkiksi ryhtyä kuukausilahjoittajaksi, tehdä kertalahjoituksen tai lahjoittaa syntymäpäivälahjasi Itämerelle.

Jokainen meistä voi auttaa Itämerta myös tekemällä fiksuja arjen kulutusvalintoja ja tekoja. Tutustu Itämeren suojeluvinkkeihin täällä.

Lahjoitustavat

Jaa tämä sivu