Saaristomeri ja Ahvenanmeri

Pelasta pala Itämerta!

Valitse haluamasi alue kartalta tai lunasta koneen sinulle arpoma pala pikalahjoituksena. Vieritä ja zoomaa karttaa ja napsauta piste kohtaan, jossa haluat lahjoituksesi näkyvän. Napsauttamalla kartalla näkyviä pisteitä näet muiden tekemät lahjoitukset.

Tee pikalahjoitus
Ohjeet
Lahjoitusten tuotto
110188 €
Lahjoituksia tehty
1525kpl
Levää poistettu
550940kg
Suurin lahjoitus
3303 €

Saaristomeri ja Ahvenanmeri

Ahvenanmeri ja Saaristomeri rajoittuu idässä Suomen lounaisrannikkoon ja lännessä Ruotsin rannikkoon. Saaristomeri on matala merialue, sen keskisyvyys on ainoastaan 23 metriä.

Saaristomerellä on enemmän saaria kuin missään muualla Euroopassa, ja alueen luonto on hyvin monimuotoista vaihdellen karuista kallioluodoista reheviin rantalehtoihin ja hoidettuihin perinnemaisemiin.

Vaihtelevien maastonmuotojen myötä Saaristomeren alueella on paljon erilaisia elinympäristöjä myös veden alla, ja alueen vedenalainen luonto on monimuotoista. Veden vaihtuvuus on Saaristomerellä heikkoa mataluuden ja sokkeloisten pinnanmuotojen vuoksi. Liiallisen ravinnekuormituksen seurauksena Saaristomeri on rehevöitynyt. Jokivarsien maatalous on yksi merkittävistä Saaristomeren kuormittajista— Varsinais-Suomen suuret joet, Paimionjoki, Halikonjoki, Uskelanjoki ja Aurajoki, laskevat kaikki Saaristomereen. John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeessa Saaristomeren tilaa pyritään parantamaan poistamalla siitä merkittävä määrä ravinteita särkikalaa kalastamalla. Hanketoiminta tähtää samalla eettisen lähiruuan tuottamiseen ja sen suosion kasvattamiseen. 

Saaristomeri on Suomen rannikon helmi, jonka hyvinvointiin voimme eniten itse vaikuttaa.

Lahjoita

Valitse kartalta haluamasi paikka ja tee lahjoitus. Jo 10 eurolla autat meitä parantamaan Itämeren tilaa ja poistamaan 50 kg levää.

Lahjoita

Reitti

Veneilijä, varustamo tai saaristoristeilijä, merkitse oma reittisi kartallemme ja tavoita vesilläliikkujat.

Lue lisää

Tiimi

Perusta oma Itämeren suojelutiimi ja haasta kaverisi mukaan kerryttämään tiimisi pottia. Tiimin voit luoda myös merkkipäiväkeräystä varten.

Lue lisää

Poiju

Merkitse oma organisaatiosi kartalle, hanki lisänäkyvyyttä ja kutsu samalla muita mukaan Itämeren suojeluun

Lue lisää

Tietoa sivustosta

Tämä sivusto osoittaa symbolisesti, miten John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeilla puhdistetaan Itämerta. Ravinnepäästöjen vähentämisen vaikutukset ulottuvat koko Itämeren alueelle, eikä tekemääsi lahjoitusta voida kohdistaa juuri merkitsemäsi paikan veden laadun parantamiseen. Sen sijaan lupaamme, että käytämme varat mahdollisimman tehokkaasti siellä, missä on mahdollista saada aikaan suurin positiivinen ympäristövaikutus. Etusivun infopalkissa voit seurata pienenkin lahjoituksen vaikutusta sinilevän määrään Itämerellä.

Lisää hankkeistamme

Muut tukivaihtoehdot

Mikäli oman palan ”lunastaminen” ei tunnu sinulle sopivalta tavalta olla mukana suojelemassa Itämerta, käy tutustumassa muihin vaihtoehtoihin! Voit esimerkiksi ryhtyä kuukausilahjoittajaksi, tehdä kertalahjoituksen tai lahjoittaa syntymäpäivälahjasi Itämerelle. Voit myös omassa arjessasi tehdä Itämeren kannalta hyviä valintoja niin kotona, mökkeillessä kuin veneillessäkin. Lue vinkit arjen valintoihin täältä.

Lahjoitustavat

Jaa tämä sivu