Perämeri

Pelasta pala Itämerta!

Valitse haluamasi alue kartalta tai lunasta koneen sinulle arpoma pala pikalahjoituksena. Vieritä ja zoomaa karttaa ja napsauta piste kohtaan, jossa haluat lahjoituksesi näkyvän. Napsauttamalla kartalla näkyviä pisteitä näet muiden tekemät lahjoitukset.

Tee pikalahjoitus
Ohjeet
Lahjoitusten tuotto
12724 €
Lahjoituksia tehty
191kpl
Levää poistettu
63620kg
Suurin lahjoitus
1000 €

Perämeri

Perämeri rajoittuu etelässä Merenkurkkuun, ja sen pohjoisin kohta on Tornionjoen suistossa Tornion–Haaparannan alueella. Perämeren rannikolla saaria on hyvin vähän ja hiekkapohjat ovat yleisiä. Saarten rannat ovat kivikkoisia, mutta kalliorantoja alueella ei juuri ole. Maankohoaminen muovaa Perämeren rannikkoa yhä voimakkaasti. Perämereen laskee lukuisia suuria jokia, myös Itämeren suurin lohijoki Tornionjoki. Merenkurkun läpi vaeltaakin kutemaan vuosittain merkittävä osa Itämeren lohista. Muut suurimmat Perämereen laskevat joet ovat Kemijoki, Oulujoki, Kalixjoki ja Luulajanjoki.

Itämeren pintaveden suolapitoisuus vähenee pohjoista kohden, ja Perämerellä, kuten Suomenlahden pohjukassakin, Itämeren vesi on lähes makeaa. Myös Itämeressä menestyvien lajien määrä vähenee siirryttäessä eteläiseltä Itämereltä kohti pohjoista. Pohjoisen Itämeren vähäsuolaisuus, kylmät talvet ja meren jäätyminen asettavat haastavat puitteet eläinten ja kasvien sopeutumiselle. Perämeri on suhteellisen vähäravinteinen ja ihmisen aiheuttama kuormitus pienempää kuin muilla Itämeren alueilla, ja Perämerellä ja Merenkurkussa sijaitsevatkin Itämeren ainoat vesialueet, joilla meren tila voidaan tällä hetkellä luokitella hyväksi (Helcom).

Lahjoita

Valitse kartalta haluamasi paikka ja tee lahjoitus. Jo 10 eurolla autat meitä parantamaan Itämeren tilaa ja poistamaan 50 kg levää.

Lahjoita

Reitti

Veneilijä, varustamo tai saaristoristeilijä, merkitse oma reittisi kartallemme ja tavoita vesilläliikkujat.

Lue lisää

Tiimi

Perusta oma Itämeren suojelutiimi ja haasta kaverisi mukaan kerryttämään tiimisi pottia. Tiimin voit luoda myös merkkipäiväkeräystä varten.

Lue lisää

Poiju

Merkitse oma organisaatiosi kartalle, hanki lisänäkyvyyttä ja kutsu samalla muita mukaan Itämeren suojeluun

Lue lisää

Tietoa sivustosta

Tämä sivusto osoittaa symbolisesti, miten John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeilla puhdistetaan Itämerta. Ravinnepäästöjen vähentämisen vaikutukset ulottuvat koko Itämeren alueelle, eikä tekemääsi lahjoitusta voida kohdistaa juuri merkitsemäsi paikan veden laadun parantamiseen. Sen sijaan lupaamme, että käytämme varat mahdollisimman tehokkaasti siellä, missä on mahdollista saada aikaan suurin positiivinen ympäristövaikutus. Etusivun infopalkissa voit seurata pienenkin lahjoituksen vaikutusta sinilevän määrään Itämerellä.

Lisää hankkeistamme

Muut tukivaihtoehdot

Mikäli oman palan ”lunastaminen” ei tunnu sinulle sopivalta tavalta olla mukana suojelemassa Itämerta, käy tutustumassa muihin vaihtoehtoihin! Voit esimerkiksi ryhtyä kuukausilahjoittajaksi, tehdä kertalahjoituksen tai lahjoittaa syntymäpäivälahjasi Itämerelle. Voit myös omassa arjessasi tehdä Itämeren kannalta hyviä valintoja niin kotona, mökkeillessä kuin veneillessäkin. Lue vinkit arjen valintoihin täältä.

Lahjoitustavat

Jaa tämä sivu