Läntinen Gotlannin allas

Pelasta pala Itämerta!

Valitse haluamasi alue kartalta tai lunasta koneen sinulle arpoma pala pikalahjoituksena. Vieritä ja zoomaa karttaa ja napsauta piste kohtaan, jossa haluat lahjoituksesi näkyvän. Napsauttamalla kartalla näkyviä pisteitä näet muiden tekemät lahjoitukset.

Tee pikalahjoitus
Ohjeet

Läntinen Gotlannin allas

Läntinen Gotlannin allas sijaitsee Gotlannin saaren länsipuolella. Sitä rajoittavat lännessä ja pohjoisessa manner-Ruotsi ja etelässä Öölanti. Läntisen Gotlannin altaan alueella, Liettuan ja Ruotsin välissä sijaitsee Itämeren syvin kohta Landsortin syvänne, 459 m.

Syvänteiden vesi on raskasta ja suolaista, ja sen vaihtuvuus on Itämeren veden pysyvän kerrostuneisuuden vuoksi heikkoa. Tanskan kapeat, matalat salmet ovat ainoa meriyhteys Itämereltä Pohjanmerelle, ja veden vaihtuvuus niiden kautta on hyvin hidasta. Itämeren koko vesimäärän vaihtumiseen on arvioitu kuluvan laskennallisesti noin 30 vuotta. Rehevöitymisen seurauksena Itämeren syvänteet kärsivät jatkuvasta happikadosta, ja hapettomat, kuolleet pohja-alueet ovat laajoja.

Itämeren syvien pohjien happitilanne paranee ajoittain, kun salmien lävitse pääsee virtaamaan suuria määriä suolaista ja hapekasta valtameren vettä. Tällaiset suolapulssit vaativat toteutuakseen aivan erityiset sääolot, ja niitä pääseekin muodostumaan vain noin kerran vuosikymmenessä.

Lahjoita

Valitse kartalta haluamasi paikka ja tee lahjoitus. Toteutamme avullasi konkreettisia Itämeren suojelutoimia sekä varmistamme, että meren tarinat välittyvät eteenpäin jälkipolville.

Lahjoita

Tiimi

Perusta oma Itämeri-tiimi ja haasta muut mukaan kerryttämään tiimisi lahjoituspottia. Tiimin voi luoda vaikkapa merkkipäiväkeräystä tai yrityslahjoitusta varten.

Lue lisää

Tietoa sivustosta

Tämä sivusto osoittaa symbolisesti, miten John Nurmisen Säätiön työn avulla suojellaan Itämerta ja sen kulttuuriperintöä. Ravinnepäästöjen vähentämisen vaikutukset ulottuvat koko Itämeren alueelle, eikä tekemääsi lahjoitusta voida kohdistaa vain merkitsemäsi paikan veden laadun parantamiseen. Kulttuuriperintötyömme kattaa myös koko Itämeren alueen. Haluamme levittää sanaa Itämeren ainutlaatuisuudesta ja sen historiasta mahdollisimman laajalle, jotta ihmiset oppivat arvostamaan ja suojelemaan rakasta mertamme.

Sen sijaan lupaamme, että työtämme ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. Olemme riippumaton: työtämme ohjaa vain ja ainoastaan Itämeren etu.

Lisää säätiön työstä

Muut tukivaihtoehdot

Mikäli oman palan lunastaminen ei tunnu sinulle sopivalta tavalta olla mukana suojelemassa Itämerta ja sen kulttuuriperintöä, käy tutustumassa muihin vaihtoehtoihin! Voit esimerkiksi ryhtyä kuukausilahjoittajaksi, tehdä kertalahjoituksen tai lahjoittaa syntymäpäivälahjasi Itämerelle.

Jokainen meistä voi auttaa Itämerta myös tekemällä fiksuja arjen kulutusvalintoja ja tekoja. Tutustu Itämeren suojeluvinkkeihin täällä.

Lahjoitustavat

Jaa tämä sivu