Eteläinen Gotlannin allas

Pelasta pala Itämerta!

Valitse haluamasi alue kartalta tai lunasta koneen sinulle arpoma pala pikalahjoituksena. Vieritä ja zoomaa karttaa ja napsauta piste kohtaan, jossa haluat lahjoituksesi näkyvän. Napsauttamalla kartalla näkyviä pisteitä näet muiden tekemät lahjoitukset.

Tee pikalahjoitus
Ohjeet
Lahjoitusten tuotto
2828 €
Lahjoituksia tehty
43kpl
Levää poistettu
14140kg
Suurin lahjoitus
1190 €

Eteläinen Gotlannin allas

Eteläinen Gotlannin allas (Arkonan allas) kattaa Itämeren eteläisimmät osat Tanskan salmista Liettuan rannikkoon ja eteläiseen Ruotsiin.

Tanskan salmien äärellä vesi on suolaisempaa kuin pohjoisella Itämerellä, ja siellä viihtyvät myös meritähdet, taskuravut, ja monet muut valtamerten eläimet, jotka eivät menesty pohjoisten merialueiden kylmissä ja vähäsuolaisissa vesissä. Itämeren eteläisillä merialueilla elää myös ainoa Itämerellä säännöllisesti esiintyvä valaslaji, pyöriäinen.

Suotuisissa oloissa matalia hiekkapohjia peittävät vedenalaiset meriajokasniityt. Eteläisellä rannikolla tyypillisiä ovat matalat laguunit, joita erottavat avomerestä kapeat hiekkakannakset, joista suurin on 100km pitkä Kuurinkynnäs Liettuan ja Kaliningradin edustalla.

Itämeren etelärannalla sijaitseva Puola on Itämeren rannikon väkirikkain valtio – siellä asuu lähes 40 miljoonaa ihmistä eli puolet koko Itämeren valuma-alueen ihmismäärästä.  Siksi Puolan merkitys Itämeren hyvinvoinnille on suuri. Puolasta laskee Itämereen kaksi suurta jokea, Vistula ja Odra, jotka kuljettavat mukanaan runsaasti maataloudesta ja kaupungista peräisin olevia ravinteita. John Nurmisen Säätiön hankkeissa Puolan ravinnepäästöjä on vähennetty muun muassa Varsovan, Gdanskin ja Szczecinin jätevesien puhdistusta tehostamalla.

Lahjoita

Valitse kartalta haluamasi paikka ja tee lahjoitus. Jo 10 eurolla autat meitä parantamaan Itämeren tilaa ja poistamaan 50 kg levää.

Lahjoita

Poiju

Merkitse oma organisaatiosi kartalle, hanki lisänäkyvyyttä ja kutsu samalla muita mukaan Itämeren suojeluun.

Lue lisää

Reitti

Veneilijä, varustamo tai saaristoristeilijä, merkitse oma reittisi kartallemme ja tavoita vesilläliikkujat.

Lue lisää

Tiimi

Perusta oma Itämeren suojelutiimi ja haasta kaverisi mukaan kerryttämään tiimisi pottia. Tiimin voit luoda myös merkkipäiväkeräystä varten.

Lue lisää

Tietoa sivustosta

Tämä sivusto osoittaa symbolisesti, miten John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeilla puhdistetaan Itämerta. Ravinnepäästöjen vähentämisen vaikutukset ulottuvat koko Itämeren alueelle, eikä tekemääsi lahjoitusta voida kohdistaa juuri merkitsemäsi paikan veden laadun parantamiseen. Sen sijaan lupaamme, että käytämme varat mahdollisimman tehokkaasti siellä, missä on mahdollista saada aikaan suurin positiivinen ympäristövaikutus. Etusivun infopalkissa voit seurata pienenkin lahjoituksen vaikutusta sinilevän määrään Itämerellä.

Lisää hankkeistamme

Muut tukivaihtoehdot

Mikäli oman palan ”lunastaminen” ei tunnu sinulle sopivalta tavalta olla mukana suojelemassa Itämerta, käy tutustumassa muihin vaihtoehtoihin! Voit esimerkiksi ryhtyä kuukausilahjoittajaksi, tehdä kertalahjoituksen tai lahjoittaa syntymäpäivälahjasi Itämerelle. Voit myös omassa arjessasi tehdä Itämeren kannalta hyviä valintoja niin kotona, mökkeillessä kuin veneillessäkin. Lue vinkit arjen valintoihin täältä.

Lahjoitustavat

Jaa tämä sivu