Eteläinen Gotlannin allas

Pelasta pala Itämerta!

Valitse haluamasi alue kartalta tai lunasta koneen sinulle arpoma pala pikalahjoituksena. Vieritä ja zoomaa karttaa ja napsauta piste kohtaan, jossa haluat lahjoituksesi näkyvän. Napsauttamalla kartalla näkyviä pisteitä näet muiden tekemät lahjoitukset.

Tee pikalahjoitus
Ohjeet

Eteläinen Gotlannin allas

Eteläinen Gotlannin allas (Arkonan allas) kattaa Itämeren eteläisimmät osat Tanskan salmista Liettuan rannikkoon ja eteläiseen Ruotsiin.

Tanskan salmien äärellä vesi on suolaisempaa kuin pohjoisella Itämerellä, ja siellä viihtyvät myös meritähdet, taskuravut, ja monet muut valtamerten eläimet, jotka eivät menesty pohjoisten merialueiden kylmissä ja vähäsuolaisissa vesissä. Itämeren eteläisillä merialueilla elää myös ainoa Itämerellä säännöllisesti esiintyvä valaslaji, pyöriäinen.

Suotuisissa oloissa matalia hiekkapohjia peittävät vedenalaiset meriajokasniityt. Eteläisellä rannikolla tyypillisiä ovat matalat laguunit, joita erottavat avomerestä kapeat hiekkakannakset, joista suurin on 100km pitkä Kuurinkynnäs Liettuan ja Kaliningradin edustalla.

Itämeren etelärannalla sijaitseva Puola on Itämeren rannikon väkirikkain valtio – siellä asuu lähes 40 miljoonaa ihmistä eli puolet koko Itämeren valuma-alueen ihmismäärästä.  Siksi Puolan merkitys Itämeren hyvinvoinnille on suuri. Puolasta laskee Itämereen kaksi suurta jokea, Vistula ja Odra, jotka kuljettavat mukanaan runsaasti maataloudesta ja kaupungista peräisin olevia ravinteita. John Nurmisen Säätiön hankkeissa Puolan ravinnepäästöjä on vähennetty muun muassa Varsovan, Gdanskin ja Szczecinin jätevesien puhdistusta tehostamalla.

Lahjoita

Valitse kartalta haluamasi paikka ja tee lahjoitus. Toteutamme avullasi konkreettisia Itämeren suojelutoimia sekä varmistamme, että meren tarinat välittyvät eteenpäin jälkipolville.

Lahjoita

Tiimi

Perusta oma Itämeri-tiimi ja haasta muut mukaan kerryttämään tiimisi lahjoituspottia. Tiimin voi luoda vaikkapa merkkipäiväkeräystä tai yrityslahjoitusta varten.

Lue lisää

Tietoa sivustosta

Tämä sivusto osoittaa symbolisesti, miten John Nurmisen Säätiön työn avulla suojellaan Itämerta ja sen kulttuuriperintöä. Ravinnepäästöjen vähentämisen vaikutukset ulottuvat koko Itämeren alueelle, eikä tekemääsi lahjoitusta voida kohdistaa vain merkitsemäsi paikan veden laadun parantamiseen. Kulttuuriperintötyömme kattaa myös koko Itämeren alueen. Haluamme levittää sanaa Itämeren ainutlaatuisuudesta ja sen historiasta mahdollisimman laajalle, jotta ihmiset oppivat arvostamaan ja suojelemaan rakasta mertamme.

Sen sijaan lupaamme, että työtämme ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. Olemme riippumaton: työtämme ohjaa vain ja ainoastaan Itämeren etu.

Lisää säätiön työstä

Muut tukivaihtoehdot

Mikäli oman palan lunastaminen ei tunnu sinulle sopivalta tavalta olla mukana suojelemassa Itämerta ja sen kulttuuriperintöä, käy tutustumassa muihin vaihtoehtoihin! Voit esimerkiksi ryhtyä kuukausilahjoittajaksi, tehdä kertalahjoituksen tai lahjoittaa syntymäpäivälahjasi Itämerelle.

Jokainen meistä voi auttaa Itämerta myös tekemällä fiksuja arjen kulutusvalintoja ja tekoja. Tutustu Itämeren suojeluvinkkeihin täällä.

Lahjoitustavat

Jaa tämä sivu