Valmistuneet hankkeemme

Valmistuneet hankkeemme

Ensimmäinen Puhdas Itämeri -hanke käynnistettiin vuonna 2005 yhteistyössä Pietarin vesilaitoksen kanssa ja päätettiin vuonna 2011. Pietarin miljoonakaupungin jätevesien puhdistuksen tehostaminen ja Kingiseppissä sijaitsevan lannoitetehtaan fosforipäästöjen tukkiminen ovat itäisen Suomenlahden tilan parantumiseen eniten vaikuttaneet toimenpiteet. Fosforitin lannoitetehtaalla paljastui vuonna 2012 Laukaanjokeen ja Suomenlahteen valunut suuren mittaluokan fosforipäästö, jolloin säätiö käynnisti yhteistyön tehtaan johdon kanssa. Päästö saatiin ohjattua nopeasti puhdistukseen, ja säätiö ja Fosforitin tehtaan omistava EuroChem auditoivat yhdessä tehtaalle rakennetun puhdistusjärjestelmän.

Lokakuussa 2015 tehostettuun fosforinpoistoon tarvittava laitteisto otettiin käyttöön Hatsinan jätevedenpuhdistamolla Luoteis-Venäjällä. Kaupunki on Pietarin jälkeen Leningradin alueen toiseksi suurin kaupunki.

Edellä mainittujen lisäksi projekteja on toteutettu kahden EU:n osarahoittaman hankkeen voimin vuosina 2010-2014 Baltiassa (Riika, Jurmala, Kohtla-Järve), Puolassa (Gdansk, Szczecin) ja Valko-Venäjällä (Brest, Grodno, Vitebsk, Molodetšno ja Baranovitš, Lida, Slonim, Polotsk). Osassa kohteista puhdistusta on tehostettu laitehankinnoilla ja puhdistamohenkilöstön koulutuksella, osassa taas prosessin hienosäädöllä ja henkilöstön koulutuksella.

Vuosina 2009-2014 toteutetun Tankkeriturva-hankkeen tavoitteena oli merkittävästi pienentää öljyonnettomuuden riskiä Suomenlahdella. Tavoitteen saavuttamiseksi säätiö on luonut yhteistyössä merenkulun keskeisten avaintoimijoiden kanssa ENSI®-navigointipalvelun, joka parantaa edellytyksiä ennakoivalle alusliikenteen ohjaukselle tarjoamalla helpon tavan jakaa reittisuunnitelma sähköisesti alusten ja meriliikenteen ohjauskeskusten välillä. Jatkossa Liikennevirasto edistää ENSI-palvelun käyttöönottoa Suomenlahdella ja myös koko Itämerellä.

 

 

Jaa tämä sivu

Lahjoita

Valitse kartalta haluamasi paikka ja tee lahjoitus. Jo 10 eurolla autat meitä parantamaan Itämeren tilaa ja poistamaan 50 kg levää.

Lahjoita

Poiju

Merkitse oma organisaatiosi kartalle, hanki lisänäkyvyyttä ja kutsu samalla muita mukaan Itämeren suojeluun.

Lue lisää

Reitti

Veneilijä, varustamo tai saaristoristeilijä, merkitse oma reittisi kartallemme ja tavoita vesilläliikkujat.

Lue lisää

Tiimi

Perusta oma Itämeren suojelutiimi ja haasta kaverisi mukaan kerryttämään tiimisi pottia. Tiimin voit luoda myös merkkipäiväkeräystä varten.

Lue lisää