Nyt käynnissä olevat hankkeet

Nyt käynnissä olevat hankkeet

NutriTrade-hankkeessa luodaan maksujärjestelmä fosfori- ja typpikuormituksen nopeille ja kustannustehokkaille vähennystoimille. Järjestelmä perustuu vapaaehtoiselle rahoitukselle ja sen ideana on toteuttaa päästöjen vähennystoimia siellä, missä se on kustannustehokasta. Samalla pilotoidaan useita lupaavia keinoja Itämeren ravinnekuorman vähentämiseksi ja mereen jo päätyneiden ravinteiden poistamiseksi (tai kierrättämiseksi maalle). Pilottiprojekteihin lukeutuu muun muassa Saaristomeren alueen peltojen kipsikäsittelyä, merialueen hoitokalastusta sekä sinisimpukan viljelyä. NutriTrade on yksi EU:n Itämeri-strategian lippulaivahankkeista ja EU:n Central Baltic -ohjelman osarahoittama.

Lähikalahankkeessa kalastetaan vajaasti hyödynnettyä särkikalaa Saaristomerellä ja kierrätetään näin ravinteita meriekosysteemistä maalle. Hankkeessa pyritään rakentamaan kestävä elintarvikeketju, jolla särkikala saadaan merestä suomalaisten ruokalautasille. Saaliista valmistetaan kalapihvejä sekä muita kalatuotteita. Kalapihvejä tulee vuonna 2016 olemaan tarjolla ainakin Turun seudulla, Espoossa sekä Helsingin suurkeittiöissä.

Viipurin jätevedenpuhdistamolle säätiö hankkii kemiallisen fosforinpoiston laitteiston, jolla ravinnepäästöt Viipurinlahteen pienenevät. Viipurin läheisyydessä sijaitsevaan Udarnikin jättikanalaan hankitaan lanta-altaiden ja pelto-ojien valumavesien suodatusjärjestelmät, joilla vähennetään ravinnepäästöjä läheisiin vesistöihin ja Suomenlahteen.

Uusista jätevedenpuhdistamoilla toteutettavista ravinteiden poiston tehostamishankkeista on sovittu valkovenäläisen Vitebskin ja venäläisen Kingiseppin vesilaitosten kanssa. Lvivin biokaasulaitoksen kanssa on tehty sopimus tuotantoprosessin jätevesien ravinteiden poiston parantamisesta.

 

 

Jaa tämä sivu

Lahjoita

Valitse kartalta haluamasi paikka ja tee lahjoitus. Jo 10 eurolla autat meitä parantamaan Itämeren tilaa ja poistamaan 50 kg levää.

Lahjoita

Poiju

Merkitse oma organisaatiosi kartalle, hanki lisänäkyvyyttä ja kutsu samalla muita mukaan Itämeren suojeluun.

Lue lisää

Reitti

Veneilijä, varustamo tai saaristoristeilijä, merkitse oma reittisi kartallemme ja tavoita vesilläliikkujat.

Lue lisää

Tiimi

Perusta oma Itämeren suojelutiimi ja haasta kaverisi mukaan kerryttämään tiimisi pottia. Tiimin voit luoda myös merkkipäiväkeräystä varten.

Lue lisää